Aukce

Akcie - ŽIVNOSTENSKÁ BANKA, 500 K, 1941

  • Číslo Aukce:
    1917021
  • Sledovat aukciSledovat
  • Poslat přátelůmDoporučit
  • Sdílet na facebookuSdílet
Více obrázků
Nejvyšší příhoz
Přihodit
 Kč
Nabídněte minimálně 750 
Počet příhozů 0
Nejvýše přihazující
Konec aukce
Skončeno 1586606205
11. 04. 2020. 13:56
Umístění
Praha 2
128 00
Možnost osobního předání
Stav předmětu Použité
Poštovní adresa byla ověřena
Počet hodnocení: 6
Kladné hodnocení:
Registrován: 2011-06-24, Praha 2
Platba & Náklady na dopravu
Způsoby platby
Hotově při předání
Bankovním převodem
Poštovné & Dodání
Osobní předání
Doporučená zásilka
65 
Mezinárodní
Poštovné sdělím na požádání
Popis aukce

Akcie - ŽIVNOSTENSKÁ BANKA, 500 K, 1941

Zobrazeno: 335

Dekorativní akcie společnosti Živnostenská banka (Gewerbebank) v nominální hodnotě 1x 500 Korun. Vydáno v Praze, dne 12.11.1941. Text je v německém a českém jazyce. Vytiskla známá tiskárna bankovek a cenných papírů J. Otto & Růžička, Pardubice na papíru s vodoznakem a suchou pečetí.
Rozměr: cca A4 - dvojlist. Stav: Velmi zachovalý exemplář, bez perforace.

Historie (zdroj: Wikipedia - https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivnostensk%C3%A1_banka)
Živnostenská banka (ŽB, známá také jako Živnobanka) patřila mezi nejstarší české banky. Roku 2002 se stala součástí italské finanční skupiny UniCredit. V roce 2007 se sloučila s HVB Bank a působí pod novým jménem UniCredit Bank ČR.
Historie
Banka byla založena 4. listopadu 1868 pod názvem Živnostenská banka pro Čechy a Moravu jako akciová společnost se zaměřením na financování malých a středních českých podniků a také byla zastřešující organizací sítě malých českých spořitelních a úvěrových družstev. Byla první bankou v rakousko-uherském mocnářství, jež byla financována výhradně českým kapitálem. Jejím cílem bylo podporovat rozvoj nově zakládaných českých firem, ale ucházela se také o vklady malých střadatelů - živnostníků a majitelů malých českých společností. Před první světovou válkou získala minoritní podíl v Srbské úvěrové bance. Těsně před vypuknutím války měla Živnostenská banka 1068 zaměstnanců, 11 poboček v Čechách a na Moravě a pobočky ve Vídni, Krakově, Lvově a Terstu. V té době spravovala téměř třetinu veškerého kapitálu v českém bankovnictví. Centrálu měla v dnešní budově České národní banky v Praze v ulici Na Příkopě.
Banka za První republiky
Po vytvoření Československé republiky banka rychle rostla, protože hrála úlohu klíčové banky nového státu. Její expanzi výrazně napomohl nostrifikační zákon, který přinutil akciové společnosti, aby převedly svá sídla na území nového státu, kde měly své továrny a závody. Živnostenská banka odkoupila větší množství průmyslových firem, které původně vlastnily německé a rakouské společnosti. Proti ostatním bankám působícím v té době v Československu byla její kapitálová síla i velikost bilance výrazně větší. Banka obrovsky profitovala z toho, že změnila svou strategii a začala poskytovat úvěry velkým průmyslovým společnostem. O změnu strategie a prudký růst se zasloužil ředitel banky Jaroslav Preiss, který byl velmi zkušeným bankéřem.
Expanze banky
V roce 1922 byla založena v pobočka v Londýně. Banka podporovala fúze velkých českých průmyslových korporací (například vytvoření strojírenského kolosu ČKD) a systematicky budovala své průmyslové impérium. Jako nejsilnější banka v předválečném Československu kontrolovala největší firmy v zemi – na vrcholu slávy v roce 1929 ovládala 66 průmyslových podniků. Banka se stala významnou investiční silou ve střední a východní Evropě.
Okupace Československa a druhá světová válka
Po anexi Rakouska Německem 13. března 1938 Němci vytvořili Vídeňskou zemskou banku (Länderbank Wien) sloučením vídeňské Merkurbank, jež byla majetkem Dresdner Bank, rakouské části Středoevropské zemské banky se sídlem v Paříži a pobočky Živnobanky ve Vídni. Dne 29. září, následkem Mnichovské dohody, muselo Československo postoupit německé říši Sudety. Dresdner Bank převzala pobočky Živnobanky v Liberci, Ústí nad Labem, Karlových Varech a Teplicích. Živnostenská banka jako jediná česká banka unikla během druhé světové války, hlavně díky tomu, že její vlastnictví bylo rozdrobeno, přímému zabrání některou z německých bank. Správce banky ale především po roce 1943 rozprodával podniky, které vlastnila, Němcům. Musela též vydatně přispívat Německu na financování války.
Poválečný vývoj
Po skončení války československá vláda znárodnila Živnobanku stejně jako všechny ostatní československé banky. V roce 1948 banka pohltila Pražskou úvěrní banku včetně její New Yorkské pobočky, která ovšem byla další rok zrušena. V letech 1949 až 1956 banka nadále existovala jako právnická osoba, vláda ale výrazně omezila její aktivity. Zkušenosti Živnobanky s mezinárodním obchodem a transakcemi s cizími měnami a devizovým obchodem vedly vládu k tomu, aby ji v letech 1956 až 1988 pověřovala dovozními a vývozními operacemi s RVHP. Při nich hrála významnou úlohu její londýnská pobočka. ŽB spravovala všechny devizové účty Čechů a Slováků žijících v cizině, zahraničních firem působících v Československu a státních institucí z oblasti „neviditelného“ obchodu, například cestovního ruchu. V roce 1988 se banka vrátila i k firemnímu bankovnictví.
Situace po sametové revoluci
V roce 1992 se Živnostenská banka stala první privatizovanou bankou ve střední a východní Evropě. Německá BHF Bank získala 40% akcií, Mezinárodní finanční korporace (IFC) nabyla 12% a zbylých 48% připadlo fyzickým osobám a českým investičním fondům. V roce 1998 se největším akcionářem Živnobanky stala německá banka Bankgesellschaft Berlin, která koupila od BHF Bank její tehdy už 47% podíl na základním jmění. Další významné podíly patřily společnostem IFC a Crédit Commercial de France. V roce 2000 se podíl Bankgesellschaft Berlin v Živnobance zvýšil na 85,16 procenta. Banka má pobočky v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Karlových Varech, Liberci, Ostravě, Pardubicích a Zlíně. Pro operace na Slovensku měla rovněž zastoupení v Bratislavě.
V roce 2002 Bankgesellschaft Berlin prodala banku skupině UniCredit. V roce 2005 skupina UniCredit koupila německou HVB Bank, která působila i v Česku. Začala se připravovat fúze bank skupin HVB a UniCredit na trzích střední a východní Evropy. V roce 2007 se Živnostenská banka 139 let po svém vzniku přejmenovala na UniCredit Bank ČR a fúzovala s HVB Bank ČR. Vznikla čtvrtá největší banka v Česku se silným postavením v korporátním financování a bilanční sumou 230 miliard korun. Generálním ředitelem banky je generální ředitel bývalé Živnostenské banky Jiří Kunert.

Historie (Zdroj: Československé bursovní papíry 1938-1939.)
Banka založena 1868 z podnětu českých záložen. Původní akc. kap. 0.5 mil zl. zvýšen do 1872 postupně na 5 mil. zl., v době vídeňského krachu (1874) snížen stažením skoupených akcií na 4 mil. zl. a 1881 provedeno další snížení na 3 mil. zl. V roce 1892 zvýšen kapitál na 5, 1896 na 8 a 1899 na 10 mil. zl. = 20 mil. K. Úměrně k vzrůstající aktivitě provedeny postupně další emise: 1905 zvýšení na 25, 1907 na 30, 1909 na 40, 1910 na 60 a 1911 na 80 mil. K. 1912 udělené zmocnění k zvýšení na 100 mil. K využito vzhledem k vypuknuvší světové válce teprve 1918 (4:1 po K 260 akcionářům, po K 280 neakcionářům). Koncem 1918 provedeno zvýšení na 120 mil. K (5:1 po K 285). V červenci 1919 následovalo zvýšení na 160 mil. Kč (3:1 po Kč 325) a v listopadu téhož roku na 200 mil. Kč (4:1 po Kč 375). V dubnu 1929 zvýšen akc. kap. na 300 mil. Kč (2:1 po Kč 425). Intervenčními nákupy získala banka 1931 celkem 300.000 kusů, t. j. 60 mil. Kč nominale vlastních akcií v nabývací ceně 108.6 mil. Kč; stažením těchto kusů v roce 1932 snížen akc. kap. ze 300 na 240 mil. Kč, při čemž rozdíl mezi jmenovitou hodnotou a nabývacím nákladem t. j. 48.6 mil. Kč odepsán z reserv. V pololetí 1938 odprodána filiálka ve Vídni skupině Mercur-bank-Dresdner Bank.
Živnostenská banka zaujímá vedoucí místo v konsorciu pro státní úvěrové operace.
Bankovní účasti.
1909 součinnost při založení Chorvatské zemské banky v Osijeku, jejíž jméno 1920 změněno na Jugoslavenska banka; 1919 gesce syndikátu k převzetí většiny akcií České eskomptní banky a úvěrního ústavu v Praze; 1926 získána účast na Bank für auswärtigen Handel A. G. v Berlíně; 1929 součinnost při založení Banque pour le Commerce et l`Industrie v Paříži; 1931 součinnost při založení Allgemeene Maatschappij voor Grondkrediet, Amsterodam; Český
akciový hypoteční ústav v Praze.
Průmyslový koncern. Do zájmové sféry banky patří především tyto podniky:
Cukr:
Česká společnost pro průmysl cukerní; Cukrovary Schoeller a spol. akc. spol.; Lounský akciový cukrovar dř. M. Valtera; První chorvatsko-slavonská akc. spol. pro průmysl cukerní v Osijeku.
Chemie:
Spolek pro chemickou a hutní výrobu v Ústí n. L.; Solo, spojené akciové československé sirkárny a lučební továrny v Praze; Československé továrny na dusíkaté látky akc. spol. v Moravské Ostravě; Akc. spol. pro zpracování draselnátých louhů v Kolíně; Explosia, československá akciová továrna na látky výbušné; Synthesia, chemické továrny, akc. spol.; Akciové továrny na vyrábění lučebnin, Kolín; Bohumínské chemické závody akc. spol., Bohumín; Bantlinovy chemické továrny akc. spol.; Medka, akciová továrna lučebnin a léčiv v Praze; Závody Fantovy akc. spol.
Železo a uhlí:
Báňská a hutní společnost; Pražská železářská společnost; Poldina huť; Severní dráha Ferdinandova; Česká obchodní společnost; Severočeské uhelné doly akc. spol. v Mostě; Mostecká společnost pro dobývání uhlí, Most.
Kovodělný průmysl:
Českomoravská-Kolben-Daněk akc. spol. v Praze; Závody Ringhoffer-Tatra a. s.; Válcovny Mannesmannových trub, akc. spol. v Chomutově; Moravia, akc. spol. pro průmysl železářského zboží a obchod v Hlubočku a Mariánském údolí, Olomouc; Spojené továrny hospodářských strojů Fr. Melichar-Umrath a spol., akc. spol.; Ostrak, akc. spol. pro stavbu topných zařízení a technických přístrojů v Praze; Válcovny kovů, akc. spol. v Přívoze; Kovodělné akciové závody Stabenow; Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d. d. v Osijeku; Telegrafia, československá továrna na telegrafy a telefony, akc. spol.; Runa, akc. spol. pro kovy v Praze.
Textil:
Mautnerovy textilní závody akc. spol.; Akciové textilní závody Jan Hernych a syn; Akc. spol. továren na fezy ve Strakonicích; Spojené továrny na stuhy, akc. spol. v Dobrušce; Česká továrna na umělé hedvábí systému Elberfeld v Lovosicích.
Keramika a staviva:
Západočeské továrny kaolinové-šamotové a slovenské závody magnesitové akc. spol. v Praze; Rakovnické a poštorenské keramické závody akciové v Praze; Králodvorská cementárna akc. spol.; Slovenské akciové cihelny a chemické podniky v Hodoníně.
Líh (společně s Agrární bankou československou, Českou eskomptní bankou a úvěrním ústavem, Ústřední jednotou hospodářských družstev a Družstvem hospodářských lihovarů):
Akc. spol. pro lihový průmysl v Moravské Ostravě; Kralupská průmyslová lihovarská společnost; Kolínské akciové továrny na vyrábění a čištění lihu a drasla; Mostecká továrna na výrobu lihu a drasla; František Xav. Brosche syn akc. spol.; Pardubická rafinerie lihu, továrna na likéry a octovou tresť, J. Wertheimer a. s.; Ed. Ad. Malburg a syn akc. spol., Smiřice.
Pivovary a sladovny:
Plzeňské akciové pivovary v Plzni; Klášter, akc. spol. spojených pivovarů a vývozní sladovny; Exportní sladovny Schindler & Stein akc. spol. v Brně.
Poživatiny:
Zemědělské akciové továrny Amylon; První česká akciová továrna na šunky a uzenářské zboží Antonín Chmel; Akciová továrna na salám a poživatiny v Hodících; Továrna na uzeniny a konservy, akc. spol. v Kostelci u Jihlavy; Akc. spol. pro průmysl mléčný v Praze; Vysočanská mlékárna B. Frey akc. spol. v Praze.
Celulosa a papír:
Vltavský mlýn Bratří Poráků; Akc. spol. továren papíru a lepenky Loučovice; Žilinská továrna na cellulozu, úč. spol.; Ružomberská továrna na celulozu a papír, akc. spol.
Pojišťovny:
Moldavia-Generali, akciová pojišťovna v Praze; Sekuritas, akciová pojišťovna v Praze; První česká zajišťovací banka v Praze.
Různé:
Thonet-Mundus, spojené československé továrny na nábytek z ohýbaného dřeva, akc. spol. v Brně; Československá plavební akc. spol. Labská; Remorkáže na Vltavě a Labi; Československá plavební akc. spol. Dunajská; Bratří Gutmannoyé akc. spol. v Praze; Obchod uhlím Živnostenské banky akc. spol. v Praze; Ústecká montanní společnost s r. o. a spol., Ústí n. L.; Pražsko-Duchcovská dráha, Praha.
Akcie se obchodují na bursách v Praze a Vídni.

Jedná se o originální akcii, starou přes cca 78 let, kterou mám na prodej pouze v jediném exempláři, víc kusů nemám. Vhodné k zarámování nebo jako netradiční dárek.

 
Aukce uživatele
Příhozy
Uživatel Velikost příhozu Datum
Stránka vygenerována za: 0.4s    Server time index: 1711701163