|
Způsoby platby |
Hotově při předání |
Poštovné & Dodání | |
Osobní předání | 0 Kč |
Dobírka | 140 Kč |
Mezinárodní |
Dave DeWitt: Da Vinciho kuchařka
Tajemství italské renesanční gastronomie
Název: Da Vinciho kuchyně
Autor: Dave DeWitt
Překlad: Wanda Dobrovská
Popis: V roce 1515, čtyři roky před svou smrtí, sepsal již nemocný Leonardo ve formě básně návod na zdravý život. Nejez, nemáš-li chuť k jídlu, a požívej lehkých pokrmů, dobře žvýkej a cokoliv pozřeš, mělo by býti dobře vařeno a z prostých přísad. Střez se hněvu a pobytu v zatuchlém vzduchu. Vstaneš-li od jídla, zůstaň chvíli v klidu stát. Dávej si pozor, abys nespal o polednách. Víno si míchej s vodou, užívej je po doušcích a často, ne však mezi jídly, a ne na prázdný žaludek. V noci se dobře přikrývej. A dej odpočinout hlavě a buď veselé mysli. Vystříhej se nevázanosti a dodržuj tuto životosprávu. Je paradoxní, že Leonardo žil na dvoře Sforzů uprostřed vší okázalosti, a přitom sám vedl v zásadě velmi prostý život a neholdoval honosným pokrmům, které se podávaly na banketech, pro něž zajišťoval výpravná představení. Dával přednost stravě, která měla do výstředností opulentní hostiny nesmírně daleko. Autor na základě studia Leonardových zápisníků pronikl do tajů italské kuchyně 15. až 16. století. Dějiny stravování renesanční Itálie prokládá recepty starých kuchmistrů, neboť právě v nich je nejlépe uloženo tajemství chutí, vůní a ingrediencí, mnohdy použitých v pokrmech vůbec poprvé. Popisuje kuchyňské náčiní, způsoby přípravy jídel, hostiny šlechticů a menu papežů, ale také jídelníček chudých. Na konec každé kapitoly zařadil novodobé recepty připravené z ingrediencí renesanční kuchyně. Kresby Da Vinciho a jeho současníků dokonale dokreslují atmosféru triumfu kuchařského umění našich předků.
Z dějin italské renesanční kuchyně se dozvíte….
- Co obsahují Leonardovy zápisníky o pokrmech a jaké jsou jeho vlastní recepty
- Co se podávalo na velkolepých hostinách, které pořádal Lodovico Sforza a jejichž organizaci měl Leonardo na starosti
- Kdy do Itálie dorazilo exotické koření či kukuřice, zda byly těstoviny na denním jídelníčku
- Jak uvařit renesanční polévku z červené cizrny, smaženou cuketu, rýži v mandlovém mléce či marcipánový dortík ….
Počet stran: 239 stran
Formát: 155 x 235 mm
Vazba: pevná
Příloha: Doporučená literatura, Rejstřík
Vyšlo: 2007
Nakladatelství: Euromedia Group – Ikar Praha
Sleva:
Ukázka:
Stav: Perfektní
Poznámka: 1. vydání
Osobní předání možné po předcházející telefonické domluvě (722 711 226) v Kutné Hoře nebo v Praze, jinak posíláme na dobírku, poštovné a balné 140 Kč.
Při objednávce více položek platíte jen jedno poštovné (podle rozměrů a váhy zásilky), které Vám sdělíme e-mailem.
Knihu Vám můžeme také dopravit na Vaši adresu. V případě zájmu si o podmínky a cenu za dopravu napište na obchod@art-tour.cz
|
Uživatel | Velikost příhozu | Datum |