od vpdiablo » 06 úno 2012 23:24
no když na to koukam zpětně potom mě mate že lze zadat začátek a konec aukce a dobu trvání, jak tedy potom probíhá vystavení takové aukce, když ani jeden parametr nebude v konsensu s kterýmkoliv dalším, to jest parametry si budou vzájemně protiřečit.
Jak to potom tedy funguje? když nechci nastavit čas konce aukce, prostě vystavím okamžitě s tím že aukce zkončí ve stejný čas kdy ji vystavím akorát o 7dní později, mám takový dojem že to nejde, jelikož mi aukce končí úplně v jiný čas než sem je vystavil. přitom takto vystavuje aukce řekněme 50% prodejců, aby končily v době kdy byly vystaveny.
Navíc jak nastavením začátku tak nastavením konce vždy ve výsledku nastavujeme dobu kdy má aukce končit, z tohoto pohledu je pak jedno zda zadáváme konec nebo začátek, tam to záleží na tom co komu vyhovuje,nebo na co si zvykne lépe. A nastavím li tedy konec v neděli na 18:00, zadám dobu trvání 7 dní a budu vystavovat aukci v neděli v 21:00, jak se system zachová ? Aukce zkončí za 6 dní a těch několik hodin aby se vyhovělo konci aukce, nebo se konec posune na pondělí a aukce bude vystavena se zpožděním, nebo se aukce vystaví okamžitě a poběží déle než 7 dní ? Má na to vliv pokud je nastaveno nějaká hodnota v okenku kdy má být aukce spuštěna ? Neříkám že je nastavení konce aukce špatné, možná jsem jen špatně pochopil fungování těchto pravidel při vystavení.
Dokud je to zdarma tak to asi nebude problem, ale ve chvíli kdy si někdo zaplatí propagaci na 7 dni a ona bude ve skutečnosti propagována jen 6 dní a pár hodin, předpokládám že budou prodejci, kterým toto bude vadit.Moje úvahy ale vycházejí pouze z předpokladu, nevím jak to skutečně funguje a ani jsem to nijak dosud nesledoval, prstě jsem vystavil okamžitě a zadal počet dní a konec kdy má aukce zkončit jsem nenastavoval, respektive jsem neměnit to co tam v tom okynku bylo již předvyplněno.
Ale největší nevýhodu vidím v tom že aukce končí v jeden čas a ne odstupňovaně, pujde to tedy v budoucnu nějak nastavit ? Důvod je velmi prozaický a pokusím se ho vysvětlit z vlastní zkušennosti, přihazoval jsem na aukce s doplňky pro hru SIMS 2(může ale být cokoliv jiného) jednoho uživatele, postupně mu aukce končily v 5 minutových intervalech a já se dle konečné výše aukce, která zkončila pak rozhodoval a přihazoval na další a využíval i obyčejný fakt zda se mi vyplatí , když mi to pošle najednou přihodit více a koupit od něj ještě tuto a tu další a maximální konečnou cena pro další aukci jsem upravoval na základě toho kolik a za kolik jsem nakupil ty předchozí a tudíž jsem kalkuloval s průměrnou cenou na jednu aukci bez poštovného. A jelikož mě pak v průměru vyšlo každé CD na slušnou cenu a protože jsem jich takto zakoupil 5 najednou, byla cena výhodná nejen vzhledem k poštovnému, ale i proto že o každé byl jiný zájem a tam kde jsem koupil levněji a ušetřil, jsem u jiného CD potom mohl přidat když bylo potřeba dát vyšší částku s vědomím, že poštovné ji už nijak markantně nenavýší. Takže i když byl někdo ochoten dát zhruba stejnou celkovou částku za 1 CD včetně poštovného jako já , neměl šanci, protože moje max. za aukci byla daleko vyšší, přestože v celkovém součtu jsem nakoupil dohromady levněji. Pokud bych tuto možnost neměl, koupil bych asi jen dvě nebo jen to jedno CD a někdy příště zase jiné. Konečná cena za jeden předmět, kterou je kupující ochoten za předmět dát, kupuje-li více předmětů od jenoho prodejce se neustále vyvýjí a pohybuje směrem nahoru ale i dolů podle aktuálního stavu předchozích zakoupených aukcí.
Tento způsob nákupu, ale bohužel při stejném konci aukcí není možný, přihodím na jednu a u ostatních již nemám šanci, protože zkončí ve stejný čas jako ta na kterou aktuálně přihazuji. To znamená buď přihodit maximálku na všechny co chci s tím že třeba nezískám ani jednu, protože stále budu muset počítat s tím, že konečná cena jedné aukce je včetně poštovného a nemohu si dovolit počítat s tím že je vyhraju nějakým zázrakem všechny a nastavit si vyšší částku, kdy riskuji že nakonec vyhraji jen jednu nebo dvě aukce a zaplatim více než bych chtěl.
Doufám že jsem to vysvětlil nějak srozumitelně.
Ano pro system je zátěžovější aukce spouštět s odstupem třeba těch dvou minut, ale zase je pro něj menší zátěž potom kdy aukce končí, protože nezkončí tolik položek najednou úderem konkrétní vteřiny, tak jako při současném stavu kdy takto může končit třeba 1000 aukcí v jedné vteřině, když se to sejde tak i více. A v návaznosti na potvrzení a zaevidování příhozů a odeslání emailu prodejci a výherci o stavu konce aukce a zpracování nutných operací, pak je pro systém možné vyřídit rovnoměrněji a v kratším čase po ukončení aukce. Alespoň si to myslím, což neznamená že opak nemůže být pravdou, ale procesorový čas je jen jeden a každou vteřinu se něco zpracovává, pokud to není rozloženo rovnoměrně v čase, musí to nutně působit menší či větší problémy.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.