Auktiva.cz Můj účet Prodat Uživatelé Nápověda

Kategorie Počítače

Žádosti o nové kategorie a rozčlenění

Re: Kategorie Počítače

Příspěvekod Behemot » 10 črc 2011 16:07

Tak např, ty SO-DIMM paměti, jestl ivíte co jsou Mini-ITX desky, tak asi víte kam mířím.

Valná většina rozšiřujících karet pro servery jde v PC a naopak.

Zmíněné 2,5" SSD i standardní disky jdou nacpat úplně do všeho.

Spousta zdrojů z low-end tower serverů jde použít v PC a naopak.
Podle tohoto vašeho dělení to prostě dopadne jako vždycky - SCSi disku budu hledat v serverech (předražené) i v PC, SO-DIMM paměti budou nacpané v desktopech i laptopech. Totéž disky. Totéř přídavné karty. O kabeláži radši nemluvím.

Prostě jsem za to dělit podle rozhraní / socketu / konektoru / atd.. Vaším dělením lidem vnucujete nějaké použití, ptám se proč?

Já mám v PC 15k Enterprise disky, v serveru mám zase obyčejný UATA disk. Nechte lidi ať si to najdou podle toho jak to fyzicky připojí, použití už je přeci na nich.
Behemot

Příspěvekod vpdiablo » 10 črc 2011 19:26

To CrayXMP no dělení podle použití je většinou zcestné, sice jsem je částečnš také zakomponoval do podkategoriií, al jen kvůli přehledu.
Jinak třeba už v dobách 486sx jsem měl v počítači dva 2GB SCSI HDD Quantum, který točili 10 000 otáček a mohl by jste na nich smažit vejce, vždy když startovaly bylo to jak roztáčející se turbína :). Tím chci říci že komponetny určené pro servery jsou velice často v dektopech a desktopové v serverech :-D
Ideální delení je prostě samostatně pro vše z pořítačů:
základní desky
IO karty
grafiky
Mechaniky
HDD
Paměti
Síťová zařízení
Monitory
Procesory
atd atd atd
Když budu chtít HDD nebudu prolejzat 4 kategorie kde se budou vyskytovat , ale navstivim jen jednu, to samé u grafiky to samé pro pamet nebo procesor.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
vpdiablo

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 21:45

Já mám v PC 15k Enterprise disky, v serveru mám zase obyčejný UATA disk. Nechte lidi ať si to najdou podle toho jak to fyzicky připojí, použití už je přeci na nich.

pak se ale také "nestarejte" o to, aby za 2.5" HDD bylo napsáno "pro notebook", protože jej lze velmi dobře využít vlastně pro cokoliv - od desktopu, rackového serveru až po diskové pole typu Dell PowerVault 1220, které používá výhradně disky formátu 2.5".

Vy zastáváte myšlenku, dělit dle "typu náhradního dílu" - pak by ale mělo následovat automatické vymazání jakýchkoliv "nesouladících" kategorií v počítačích typu "ostatní náhradní díly pro notebooky".. protože co by to tam mělo dělat? Stejně tak by se dalo čekat, že v sekci "paměti" uděláte minimálně.. já nevím. .čtyři, pět podkategorií? DDR2, DDR3, SO-DIMM, SDRAM a pak "serverové paměti"? U procesorů by si za pár minut zase někdo stěžoval, že mu tam chybí ta a ta patice.. (vůbec bych stanovil pravidlo, že jakékoliv další členění podkategorií je MOZNE POUZE V PRIPADE, AZ STAVAJICI KATEGORII PRESAHNE 2-3 stránky výpisu - do té doby je to neopodstatněné)

my diskutující se asi očividně v jednotlivých typech hardware a jejich kompatibiltě vyznáme.. ale máte daleko větší skupinu lidí, kteří posléze budou dotazem na "nějakou pamět" otravovat kupujícího: "půjde mi to do serveru xxx?"

můj návrh členění dle využití by celou řadu těchto nesmyslných dotazů naprosto eliminoval - neboť pokud někdo má notebook a hledá pro něj díly (či chce prodat díly ze svého vyřazeného notebooku), tak toto pro něj bude naprosto jednodušší - systém jej naprosto intuitivně navede do správné kategorie.. no a co, že si splete DDR1 SO-DIMM za DDR2 SO-DIMM, pořád to je pamět pro laptop (+ třeba tiskárny Dell) a on to dal do JEDINE SPRAVNE KATEGORIE - notebooky - paměti.

Můj návrh v sobě realizuje navíc daleko nižší počet kategorií, než kolik by posléze vyplynulo z vašeho. Pokud tomu neveříte, zkuste si vytvořit vlastní UCELENOU strukturu svého návrhu (dle typu dílu) vč. všech zamýšlených kategorií a uvidíte, že v mém případě jich je daleko méně.

ALE ABYCH VAM NEUPREL POINTU.. i v našem e-shopu praktikujeme vaše dělení společně s naším: jsou zda dva způsoby, jak nalézt potřebný díl: a) dle typu dílu (klávesnice, plasty) nebo dle typu modelové řady (Latitude, XPS). Každý má na výběr. ale zavést dvojí (alternativní) způsob katalogizace mi přijde nesmírně obtížné a v tuto chvíli by zřejmě námaha nevyvážila přínosy..
CrayXMP

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 23:41

Možná by byl vhodný čas, aby se i administrátoři nyní připojili do diskuse a řekli, co se jim zamlouvá více? "MUJ NAVRH" členění znamená cca 3 větvěné kategorie, které by vč. VSECH podkategorií měly zhruba 30-40 položek. Velmi snadno by šlo přidávat další podkategorie, aniž by to nějak mohlo negativně ovlivnit "vývoj" v jiné sekci.

Protichůdný návrh oponentů počítá s vytvořením "individuálních částí" pod root IT počítače - a ty dále větvit. Za zcela ideálních podmínek bychom mohli dospět ke stejnému počtu kategorií, ale jsem přesvědčen, že se to nestane:

a) proč? - stačí se podívat na vývoj na aukro.cz i odklepnuto.cz. - uděláte kategoriii "RAM paměti" - a za pár dní máte požadavky: proč tam není DDR 3, proč tam není SDRAM.. a já chci, aby se DDR2 dělilo dále na SO-DIMM (pro laptopy) a DDR2 667 MHz a 800 Mhz pro desktopy.. apod..

b) Většina populace nepatří mezi IT experty.. jsou to svým způsobem LAIKOVE.. a oni jen vědí, že mají laptop (notebook) a chtěli by v něm rozšířit nějaký díl - členění dle typu "product base" je vhodnější nejenom pro něj, jako kupující, ale také jako prodávající, neboť pak neudělají nechtěnou chybu ve správné katalogizaci produktu:

pozn. dodnes si pamatuji, jak nás jakýsi hejsek na aukru nařkl a obvinil z toho, že jsme jej PODVEDLI, protože jsme motherboard (v aukci uveden správný typ socketu, parametry, sloty atd., 8 fotek) zařadili do sekce AM2 (tuším) a on to byl jiný AMD procesor.. prý jací jsme lháří.. tohle bych opravdu nepřál nikomu prožít - TOTALNI NESCHOPNOST A TUPOST!!! kupujícího!! nečte nic z popisu aukce.. jen kouká na zařazení..
CrayXMP

Příspěvekod auktiva » 10 črc 2011 23:48

To dělení podle použití je sice zajímavé, ale nám příjde zcestné ze 2 důvodů:
1) Třeba disky mohou být zárověň ve všech třech (notebooky, desktopy, servery). příkladem budiž SSD. Dost notebooku dnes používá dektop procesory a obráceně. Kam například zařadíte Atom? Ten se používá taktéž ve všech třech.
2) Je to netypické. Členění kategorií by mělo odrážet zavedené zvyklosti (převážně z eshopů a podobně). Originality jsme tu zkoušeli a věřte nám - Vám se to zdá naprosto úžasné a normální člověk se v tom ztrácí.

Určitě je lepší udělat kategorii "Co" a v ní "Pro co" než obráceně.
Obrázek
auktiva

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 23:52

To CrayXMP no dělení podle použití je většinou zcestné, sice jsem je částečnš také zakomponoval do podkategoriií, al jen kvůli přehledu.
Jinak třeba už v dobách 486sx jsem měl v počítači dva 2GB SCSI HDD Quantum, který točili 10 000 otáček a mohl by jste na nich smažit vejce, vždy když startovaly bylo to jak roztáčející se turbína . Tím chci říci že komponetny určené pro servery jsou velice často v dektopech a desktopové v serverech
základní desky
IO karty

moc bych se přimlouval, pokud se rozhodnete pro toto členění, abyste místo strohého názvu "IO karty" napsali "I/O rozšiřující či přidavné karty" - hned je to pro laiky snazší pochopit.. s I/O fakt na ně nechoďte!!!
CrayXMP

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 23:57

auktiva píše:To dělení podle použití je sice zajímavé, ale nám příjde zcestné ze 2 důvodů:
1) Třeba disky mohou být zárověň ve všech třech (notebooky, desktopy, servery). příkladem budiž SSD. Dost notebooku dnes používá dektop procesory a obráceně. Kam například zařadíte Atom? Ten se používá taktéž ve všech třech.
2) Je to netypické. Členění kategorií by mělo odrážet zavedené zvyklosti (převážně z eshopů a podobně). Originality jsme tu zkoušeli a věřte nám - Vám se to zdá naprosto úžasné a normální člověk se v tom ztrácí.

Určitě je lepší udělat kategorii "Co" a v ní "Pro co" než obráceně.

tak je to pochopitelně VAS server a vy máte svou jasnou představu, jak to dělit. Ale v každém případě bych vás žádal, abyste měli UCELENY a JASNY koncept - tzn. budete-li členit nejprve dle kategorií (namátkou motherboardy, paměti, procesory, disky .. ) můžete OKAMZITE pod každou kategorií vytvořit sub- s jejím určením? Tzn. "pro notebooky" (nebo: vhodné pro notebooky), "pro servery".. pro "desktopy".. či jak zmiňujete vy, 4. kategorie "thin clients"..'

já tím zkrátka sleduji cíl, aby KDOKOLIV nemohl posléze tvrdit : já nevěděl. já netušil, že to je špatná kategorie.. a vůbec .. máte číst.. atd.. Osobně si stále myslím, že váš náhled je více komplikovaný, než můj návrh, ale to je váš problém.. zkuste si jen tak letmo spočítat možné alternativy požadavků na budoucí sub-kategorie a uvidíte. Můj návrh přinášel "standardizovaný strom sub-kategorií" a tečka. .nic více, dokud jich tam nebudou stovky položek.
CrayXMP

Příspěvekod auktiva » 11 črc 2011 07:52

Tak kupříkladu věci co patří k notebooku máte v sekci příslušenství pro přenosné počítače (asi by to chtělo přejmenovat) a je otázka, jestli celou sekci nepřesunout pod notebooky.

U disků máte rozdělení podle velikostí a v závorce máte k čemu ta velikost běžně slouží.

Paměti jsou také rozděleny na PC a notebookové
Obrázek
auktiva

Příspěvekod CrayXMP » 11 črc 2011 10:40

mně to vyznívá tak, že za žádnou cenu nechcete mít přehledně založený katalogizační systém.. :D dobře, tak máte paměti na PC a notebooky (chybí vám tam ty serverové), chlazení není snad vůbec nijak členěno.. u motherboardů jsem se ani nedíval, jestli tam nějaké členění je..

já jsem perfekcionista a zkrátka mít na našich serverech ucelený systém na základě nějakých přesných a jasně daných pravidel, je pro mě "nutnost". Nehledě na to, že je pak snadné vysvětlit pravidla nově příchozím a ti zase vidí tu elegantní krásu jednoduchého a smysluplné řazení.. že jsou všichni happy :D
CrayXMP

Příspěvekod vpdiablo » 11 črc 2011 11:03

CrayXMP píše:
Jinak třeba už v dobách 486sx jsem měl v počítači dva 2GB SCSI HDD Quantum, který točili 10 000 otáček a mohl by jste na nich smažit vejce, vždy když startovaly bylo to jak roztáčející se turbína . Tím chci říci že komponetny určené pro servery jsou velice často v dektopech a desktopové v serverech
základní desky
IO karty

moc bych se přimlouval, pokud se rozhodnete pro toto členění, abyste místo strohého názvu "IO karty" napsali "I/O rozšiřující či přidavné karty" - hned je to pro laiky snazší pochopit.. s I/O fakt na ně nechoďte!!!

Samozřejmě to nebylo napsané jako dělení ale jen nástin takže jsem to napsal obecně a bez přesnosti, předpokládám že o vizuální podobu a přesnost označení se již postará team auktivy.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
vpdiablo

PředchozíDalší

Zpět na Nové kategorie