Auktiva.cz Můj účet Prodat Uživatelé Nápověda

Plovoucí aukce - Dražba

Pojďte si povídat...

Plovoucí aukce - Dražba

Příspěvekod AVL68 » 07 bře 2012 20:16

Na Aukru přichází každou chvíli někdo s plovoucím koncem. Pravda, většinou jde o nováčky. Přesto to naznačuje existenci určitého zájmu o takovýto druh aukce. Na základě toho, si dovoluji s tímto tématem přijít i sem. Než mě zarputilí odpůrci "plováku" začnou kamenovat, pročtěte si prosím, jak to vůbec myslím. :idea:

:!: :!: :!: Nejdříve ZÁSADNÍ PODMÍNKA: :!: Plovoucí aukce by byla VOLITELNÁ :!: prodejcem. Šlo by o další možnost, vedle již Současného typu aukce a aukce KupTeď.

Nejde o žádný návrh MĚNIT NĚCO, co je tu zajeté!

U „plováku“ by při vkládání aukce došlo pouze k drobným změnám. Nové by bylo jen:
Vyvolávací cena – minimální cena, od které začne dražba (nyní Počáteční cena).
Doba vystavení – počet dnů, během kterých se zájemci seznamují s aukcí (nyní Délka aukce).
Začátek dražby – čas, kdy se "rozjede" vlastní dražba.

Průběh Plovoucí aukce.
1fáze: V Době vystavení se zájemci seznamují s aukcí a mohou na ni přihodit. Tyto příhozy se ale hned nezapočítávají. U aukce zobrazená Vyvolávací cena zůstává po celou Dobu vystavení stejná. Přihodit v této fázi své maximum je vhodné pro ty, co nemají čas či chuť vysedávat u pc a čekat na (hlídat si) Začátek dražby.

2fáze: Na Začátku dražby systém zpracuje všechny doposud učiněné nabídky. Výsledek zobrazí jako Nejvyšší příhoz a v poli Příhoz nastaví cenu pro další dražení (stejně, jak je tomu nyní). Zároveň začne odpočítávat 1 minutu do konce aukce (dále Běžící minuta). Během ní musí někdo přihodit, jinak aukce po minutě končí. Vzniká nám tu několik variant.

1) Během Doby vystavení a ani během Běžící minuty není příhoz. Aukce končí po minutě bez prodeje.
2) Je jeden příhoz během Doby vystavení. Aukce končí po minutě od Začátku dražby s Vyvolávací cenou.
3) Přijde jeden příhoz během Běžící minuty. Aukce končí po minutě od tohoto příhozu s Vyvolávací cenou.
4) Je více příhozů v Době vystavení, žádný během Běžící minuty. Aukce končí po minutě s cenou rovnající se druhé nejvyšší nabídce.
5) Není příhoz z Doby vystavení, během Běžící minuty přihazuje více zájemců. Po KAŽDÉM příhozu systém IHNED upravuje cenu v poli Příhoz i informacI Nejvyšší příhoz. V jedné minutě tedy může cena vzrůst (lze přihodit) několikrát (se zpracováním příhozu se nečeká do konce časového limitu). Aukce končí, když během 1minuty od posledního příhozu už nikdo přihodí. Cena se rovná výši posledního příhozu.
6) Máme příhoz v Době vystavení, i v Běžící minutě. Automat příhoz učiněný v běžící minutě IHNED dorovná a začne odpočítávat zase 1minutu do konce. To se opakuje po každém příhozu, dokud to zájemce u PC nevzdá (přestane přihazovat), nebo dojde k přehození maxima příhozu z Doby vystavení. Jak je to v situaci s více zájemci (příhozy) bojujících o zboží, lze si odvodit (nastává situace v bodě 5).

Snad jsem svou myšlenku popsal dobře a lze z textu pochopit, oč mi jde. Nic složitého na tom není. Pokud jste pozorně četli, mnoho "technikálií" zůstává stejných, či velmi podobných, jako je tomu u dosavadních aukcí, na které jste zvyklí.

Myslím si, že plovoucí aukce by si své zájemce našla. Třebas její přínos nebude velký, ale že by její zavedení Auktivě uškodilo, to nepředpokládám. Proč tedy nenabídnout zájemcům další možnost, jak prodat své zboží? Chtěl bych, aby Auktiva byla jiná-lepší než je konkurence. Tohle by jí snad nějaké ty body k dobru přineslo. Nebo ne? Co myslíte. Opravdu je takováto akce nezajímavá a nepoužitelná?
PS: Prosím, aby následující reakce byly pokud možno věcné a prosté emocí. Vášnivě debatovat o tom COBY-KDYBY mě nepřipadá smysluplné. :pivo:
Naposledy upravil AVL68 dne 08 bře 2012 22:32, celkově upraveno 2
AVL68

Re: Plovoucí aukce - Dražba

Příspěvekod Vratislav16 » 07 bře 2012 21:03

AVL= podobné návrhy jsou dlouho kamenovány jinde. Aukce takto Vámi navrhovaná, pak může být prodlužována donekonečna neustálým přihazováním a pak následným vyčerpáním přihazovačů teprv skončena.No jako prodejci by se mně to zamlouvalo,jaku kupci NIKOLIV. Uvažujte, to pak bude třeba na auktivě zaměstnat "haldu programatorů" a bude je třeba zaplatit . Nechtějte ,aby to zde dopadlo, jako nyní na = w...a.cz kde zavedli poplatek za zveřejnění aukce 1,- + 5,-Kč :!: :o , aby měli na provoz .To co navrhujete je předmětem opakovaných diskusí na aukru a také bylo přetřásáno i na odklepu. Paní = ancovicka kvůli zavedení poplatků (na = a.cz ) naříkala v jiném vlákně :lol: :lol: :lol: NEVYMYŠLEJTE BLBINY= RADĚJ ZVEŘEJNĚTE SÁM VÍCE AUKCÍ = MĚJTE SE FAJN
Vratislav16

Příspěvekod AVL68 » 07 bře 2012 22:41

Vratislave:
za 1) Vysvětlete mě prosím, jak jste myslel vaši větu: ...Uvažujte, to pak bude třeba na auktivě zaměstnat "haldu programatorů" a bude je třeba zaplatit..., a co že to má řešit ta halda programátorů?

za 2) Nekonečné přihazování... To je velmi často omílaný argument. Zajímalo by mě, na základě čeho usuzujete (a to nejen Vy), že by někoho bavilo sedět u počítače několik hodin, aby vyhrál aukci. :?: Kdyby se přece jen nějaký takový blázen našel, chtěl bych, aby seděl u mé aukce. Po 2-3 hodinách přihazování by šlo o sakra vysokou sumičku. :lol: :lol: :lol:

za 3) Vaše obava, aby můj návrh neohrozil Auktivu je zbytečná. Nechápu, proč máte neustálou potřebu chránit zdejší adminy před podivnými nápady, co se ve fóru sem tam objeví. Oni přece mají dost svého rozumu aby posoudili, jaký nápad je k užitku a jaký je nesmysl. A taky, pokud jste si nevšiml, dal jsem toto téma do Kecárny a ne do Návrhů. Z toho byste mohl usoudit, co si od diskuze v tomhle vlákně slibuji.

No, nic ve zlém. Mějte se fajn.
AVL68

Příspěvekod Vratislav16 » 08 bře 2012 07:10

AVL= vzpamatujte se . Takoví ,jako Vy podobní máte málo aukcí ,zato bohatě diskutují zde i na aukru. Vasi diskusi nechávám bez reakce. Zde je Váše jedna diskuse na aukru= ať si každý udělá úsudek sám o Vás:

Profil Autor: AVL68 (140)
Z vašich (a nejen vašich) příspěvků, které tak zásadně odmítají plovák, mívám často dojem, jako byste se jeho zavedení bál. Proč?

Vždyť jak jste správně napsal, vážnější debata o plovoucím konci je zcela nepodstatná. Aukro plovák nikdy nezavede. Proto jakékoliv rozrušení z argumentů COBY-KDYBY, je dětinské.
Vratislav16

Příspěvekod drobek47 » 08 bře 2012 07:38

jsem taky pro plovoucí konec. Hlavně si však nechci sám zadávat pevný konec. Odmítám na každou aukci přepisovat konec a proto mi všechny končí v jednu chvíli. Do 15.3. budu zadávat aukce na Odklepnuto a pak uvidíme, jak se to tu zlepšilo.
drobek47

Příspěvekod Vratislav16 » 08 bře 2012 08:00

drobku= plovoucí konec aukce , je něco jiného, než to co jsem chtěl já :!: JÁ CHTĚL I MOŽNOST :
KDYŽ AUKCI SPUSTÍM, TAK VE STEJNÝ ČAS I SKONČÍ.TAKŽE MEZI AUKCEMA BUDE ČASOVÝ ROZPTYL( TŘEBAS 1-3min),aby v budoucnu měli zájemci u stejného prodejce možnost reagovat v poslední minutě konce aukce. Mně také halda aukcí končí každý den převážně mezi 18-19 hodinou ,neb dopoledne . V ostatní hodiny dne mně nekončívá nic :lol:
Vratislav16

Příspěvekod drobek47 » 08 bře 2012 08:09

Vratislav16 píše:drobku= plovoucí konec aukce , je něco jiného, než to co jsem chtěl já :!: JÁ CHTĚL I MOŽNOST :
KDYŽ AUKCI SPUSTÍM, TAK VE STEJNÝ ČAS I SKONČÍ.TAKŽE MEZI AUKCEMA BUDE ČASOVÝ ROZPTYL( TŘEBAS 1-3min),aby v budoucnu měli zájemci u stejného prodejce možnost reagovat v poslední minutě konce aukce. Mně také halda aukcí končí každý den převážně mezi 18-19 hodinou ,neb dopoledne . V ostatní hodiny dne mně nekončívá nic :lol:

To jsme tu probírali dlouho. S tím souhlasím na 100%. Jen doufám, že to tak po 15. 3. bude. Jinak nevím, kde budu prodávat. Obrázek
drobek47

Příspěvekod Vratislav16 » 08 bře 2012 08:30

Ještě k plovoucímu konci aukce. To bylo, možná ještě je na ODKLEPNUTO, kde když někdo přihodil( a byl na aukci nějaký již příhoz) v poslední minutě,tak aukce se prodlužovala o další 3 minuty. A tak se mohlo prodlužovat dále ,až jeden přihazovač to nevydržel a musel na WC , nebo to "pustil" do kalhot. aby vyhrál :lol: To chcete AVL :?: :?: :?: :lol:
Ještě musím dodat, že cca 100% kupců u mne přihazuje již v průběhu aukcí a ne na konci aukce = je toto zajímavé. :o
Vratislav16

Příspěvekod AVL68 » 08 bře 2012 09:14

Vratislav16 píše:AVL= vzpamatujte se . Takoví ,jako Vy podobní máte málo aukcí ,zato bohatě diskutují zde i na aukru. Vasi diskusi nechávám bez reakce. Zde je Váše jedna diskuse na aukru= ať si každý udělá úsudek sám o Vás:

Profil Autor: AVL68 (140)
Z vašich (a nejen vašich) příspěvků, které tak zásadně odmítají plovák, mívám často dojem, jako byste se jeho zavedení bál. Proč?

Vždyť jak jste správně napsal, vážnější debata o plovoucím konci je zcela nepodstatná. Aukro plovák nikdy nezavede. Proto jakékoliv rozrušení z argumentů COBY-KDYBY, je dětinské.

Vratislave:
Zrovna takové osobní útoky a nicneříkající bláboly jsem měl na mysli, když jsem naivně prosil, abychom tu diskutovali věcně. Vy jste se ale k té poslední větě v mém úvodním příspěvku vůbec nedostal. Vy jste totiž nečetl vše, co jsem napsal. Po prvních slovech Vám bylo jasné, oč mě jde. A slova rozvraceče je nutné ihned zadupat a ne je číst. :!: Nebudete přece naslouchat nějakému žvanilovi od konkurence.

Pokud mě máte za darebáka, co chce položit Auktivu, měl jste na toto téma založit vlákno AVL68 - prašivý pes, ale nepsat to sem.

S tím, jak na mě nahlížíte se poperu. Ale každá akce vyvolává reakci. Takže když vím, kde se ve vašem hodnotovém měřítku nalézám, nedivte se, že ten suterén opustím a už se nepotkáme.

No nic ve zlém, mějte se fajn.
AVL68

Příspěvekod mtesa » 08 bře 2012 10:42

Tento typ aukcí myslím navrhují uživatelé Mimibazaru, kde je to jediný způsob dražení a jsou na něj zvyklí (naopak se často diví automatickým příhozům a považují je za podvod). Je to způsob, jak přimět uživatele, aby na webu trávili více času. Ze zkušeností - čas od času tam mívám poměrně atraktivní zboží s vyvolávací cenou 1 Kč, po příhozu v poslední minutě se nastavuje o 2 minuty. Aukce končí, pokud v poslední minutě již není příhoz. Průměrnou délku prodloužení aukce mívám tak 20-30 minut. Pro prodejce fajn, ale je zde vyšší riziko neodebrání aukce, protože kupujícím to v tom adrenalinu dost může ujet a pak jenom koukají, kolik peněz nabídli. Jako kupující mi vyhovuje více automatické přihazování s pevným koncem.
mtesa

Další

Zpět na Kecárna