Auktiva.cz Můj účet Prodat Uživatelé Nápověda

Kategorie Počítače

Žádosti o nové kategorie a rozčlenění

Re: Kategorie Počítače

Příspěvekod vpdiablo » 09 črc 2011 15:53

Behemot píše:Jn. I 940 od AVL bych vyhodil. Socket 940 je jen pro staré pro servery (resp. AM2 má též 940 pinů, ale nejsou elektricky ani pinově kompatibilní :-)), tudíž tam skoro nic nebude.

Dovolím si nesouhlasit, Socket940 nebyl jen pro serverové desky a je spousta procesorů právě pro socket 940, a už vůbec nemá označení socketu nic společného s počtem pinů u AM2, navíc servery se dnes dělají i na socketech AM2 až AM3+ a taky jsem je do serverových desek nenapsal jejich klasické použití je v desktopu i serveru do serveru jsem napsal vyloženě serverove patice které se na desktopech vyskytovali minimálně.
Jinak kolik je pro který socket procesorů se dozvíte i tady: http://mysite.verizon.net/pchardwarelinks/main.htm
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
vpdiablo

Příspěvekod vpdiablo » 09 črc 2011 16:08

AVL68 píše:vpdiablo: Zbytečně podrobné. Některé sokety to chce poslučovat. Třeba takový Soket 8. Kolik takových desek-procesorů se bude asi prodávat? Dodnes jsem nevěděl, že takový vůbec existuje :? :D

A mobilní patice? Toť otázka. Není praktičtější hledat požadovanou desku jako díl na konkrétní notebook? Tedy třeba (nástřel) v kategorii "Výrobce notebooku"? Návrh od Maratan sice není dokonalý, připadá mě ovšem praktičtější.

Auktiva: Haló. Prosím o přidání kategorie Soket 754 (AMD) mezi desky. Děkuji

Podrobné ano obsahuje to všechny známé patice včetně těch nových které přicházejí ted do prodeje, ano u socketu 8 by ho bylo možné vynechat těchto desek je málo takže do ostatních se vejde.
Co se týká těch mobilních, tak většinou neseženete přesně základní desku dle modelu notebooku, prostě proto že stejný typ notebooku se dělal s několika druhy základních desek s různými procesory a různým stupněm výbavy, přesto že šasi je zcela identické(u jednoho výrobce, ale střeva jsou shodná pro více výrobců), nejvíce je to znát ted kdy se s novými a levnými notebooky roztrhl pytel, každý model v dané konfiguraci se prodává tak půl roku max. 1. rok a konfigurace jednotlivých výrobců jsou si podobné jako vejce vejci, dokonce není problém najít naprosto identické sestavy různých značekAcer Asus E-machines a další mění se jen vnější vzhled a pár drobností okolo. Navíc ne všechny mobilní patice jsou pouze v noteboocích, jde i o jiná zařízení a desky z nich, takže podle mne první podle čeho bude dotyčný hledat je shoda patice základní desky s jeho funkčním procesorem a pak bude porovnávat dle značky základní desky(ne notebooku), vzhledu a verzi, aby mu fungovala další zařízení a to včetně pamětí.
Ale taky je možné celou sekci s mobilníma deskama vynechat nebo přesunout jako podsekci k notebookům, kam patří více.
Zkrátka je to jen nástřel všeho co se může vyskytnout, důležité je udělat základ a pak třeba přidávat jednotlivé patice dle počtu aukcí k nim náležejících, nemusíte měnit kategorii ale jen přidáte jednu položku do již vytvořeného dělení, nebo může být neviditelná dokud v ní nebude vystavena aukce, nevím co lze nebo nelze se systemem auktivy vykouzlit.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
vpdiablo

Příspěvekod AVL68 » 09 črc 2011 23:25

Má ještě někdo připomínky ke kategorii disků, konkrétněji k doposud nejpoužitelnějšímu návrhu od vpdiablo ? Může ho Akktiva zrealizovat? Už by to změnu opravdu chtělo ;)
AVL68

Příspěvekod auktiva » 09 črc 2011 23:39

Chtělo by se to již konečně dohodnout. Je to velká změna tak ať to nemusíme 10x předělávat.
Obrázek
auktiva

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 00:50

to AVL68:

Prosím vás, nevymýšlejte si NAPROSTE HOVADINY!! to nemáte nic lepšího na práci? V tuto chvíli je na celém serveru v sekci "harddisky a mechaniky" celkem 13 položel (slovy: třináct!). .to jako potřebujete dále dělit?? Když se podívám na Aukro, tak ti v tuto chvíli mají v sekci SATA HDD (dohromady 2.5" a 3.5" disky) celkem JEDNU JEDINOU stránku, tj. odhadem asi 25 kusů..

za chvíli přijde někdo s návrhem, že chce rozdělit hdd ještě podle otáček na 5400 nebo 7200 rpm.

JEDINY DUVOD, kdy má další větvení kategorie smysl, je, že už je přes tolik stránek, že orientace v předmětech je nepřehledná a zdlouhavá.. ale co chcete dělit na jedné jediné stránce? Patříte také mezi ty, kteří si musí rozklikat větev typu: počítače - náhradní díly - hdd - sata rozhraní - 3.5" formát (desktop).... normální člověk napíše do full text vyhledávání "Sata hdd" a je to..

tohle jsou fakt požadavky, nad nimiž nevěřícně kroutím hlavou. .mnohem větší smysl má udělat JENOM TRI KATEGORIE: SATA, IDE (Pata) a SAS/SCSI. :roll: :evil:
CrayXMP

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 12:10

Neskutečně a zbytečně to komplikujete..

Mnohem jednodušší je "překopat" IT kategorie od začátku: proč tam např. nyní máte chlazení? budete to také dělit později na chlazení pro desktopy, laptopy příp. servery? Procesory - to samé.. Paměti - to samé.. a teď i ony disky

NESROVNATELNE snažší, přehlednější a intutivnější by bylo mít podobný strom:

TOP (Počítače + internet)

1. Stolní počítače
    procesory
    paměti
    pevné disky
    mechaniky
    chlazení
    chassis a bedny
2. Notebooky a přenosné počítače
    procesory
    paměti
    pevné disky
    mechaniky
    chlazení
    plasty a ostatní
3. Servery a SCSI
    procesory
    paměti
    pevné disky
    chlazení
    chassis a bedny
4. Tiskárny
5. Vstupní zařízení
6. Software
atd. atd.

základní pointou je "vyházet" z hlavní úrovně VSECHNO, co se liší pro notebook, stolní pc či servery a nechat zde pouze "univerzální" věci typu příslušenství k PC, tiskárny, obraz, software.. tohle je zaprvé mnohem přehlednější a naprosto nikdo nemůže udělat chybu, že neví, kam to dát apod.

I vám, jako adminům, to v budoucnosti neskutečně ulehčí práci: si vezměte, že může stejný strom mít pod všemi třemi kategoriemi (Pc, notebook, Server) a nemusíte se starat o to, že uživatelé zase chtějí nové kategorie
CrayXMP

Příspěvekod AVL68 » 10 črc 2011 14:42

to CrayXMP: Chtěl jsem jen diskuzi o discích popostrčit, abychom se dobrali nějakého závěru. Můj pohled na probírané téma není takový, jaký mě ve svém příspěvku podsouváte.

K věci: souhlasím s vaší větou ...JEDINY DUVOD, kdy má další větvení kategorie smysl, je, že už je přes tolik stránek, že orientace v předmětech je nepřehledná a zdlouhavá...

CrayXMP píše:to AVL68:

Prosím vás, nevymýšlejte si NAPROSTE HOVADINY!! to nemáte nic lepšího na práci? V tuto chvíli je na celém serveru v sekci "harddisky a mechaniky" celkem 13 položel (slovy: třináct!). .to jako potřebujete dále dělit?? Když se podívám na Aukro, tak ti v tuto chvíli mají v sekci SATA HDD (dohromady 2.5" a 3.5" disky) celkem JEDNU JEDINOU stránku, tj. odhadem asi 25 kusů..

za chvíli přijde někdo s návrhem, že chce rozdělit hdd ještě podle otáček na 5400 nebo 7200 rpm.

JEDINY DUVOD, kdy má další větvení kategorie smysl, je, že už je přes tolik stránek, že orientace v předmětech je nepřehledná a zdlouhavá.. ale co chcete dělit na jedné jediné stránce? Patříte také mezi ty, kteří si musí rozklikat větev typu: počítače - náhradní díly - hdd - sata rozhraní - 3.5" formát (desktop).... normální člověk napíše do full text vyhledávání "Sata hdd" a je to..

tohle jsou fakt požadavky, nad nimiž nevěřícně kroutím hlavou. .mnohem větší smysl má udělat JENOM TRI KATEGORIE: SATA, IDE (Pata) a SAS/SCSI. :roll: :evil:

No, celkově jste se do mě pěkně obul. Vy bez toho neustálého peskování jiných nemůžete být... :evil: Já ho ovšem odmítám snášet. :twisted:

Takže má konečná reakce k diskům je: Můj původní návrh byl skromný a jednodušší. Členitější návrh od vpdiablo jsem vypíchl proto, že se k němu Autiva vyjádřila: Poslední návrh vypadá zajímavě. Můj názor na něj je taky kladný, jen se mě nepozdává kategorie Multimediální a do začátku bych vynechal podkategorie "velikosti". Ty by přišli na řadu později, až se to tu rozjede. Jak doufám :D .
AVL68

Příspěvekod Behemot » 10 črc 2011 15:42

vpdiablo píše:
Behemot píše:Jn. I 940 od AVL bych vyhodil. Socket 940 je jen pro staré pro servery (resp. AM2 má též 940 pinů, ale nejsou elektricky ani pinově kompatibilní :-)), tudíž tam skoro nic nebude.

Dovolím si nesouhlasit, Socket940 nebyl jen pro serverové desky a je spousta procesorů právě pro socket 940, a už vůbec nemá označení socketu nic společného s počtem pinů u AM2, navíc servery se dnes dělají i na socketech AM2 až AM3+ a taky jsem je do serverových desek nenapsal jejich klasické použití je v desktopu i serveru do serveru jsem napsal vyloženě serverove patice které se na desktopech vyskytovali minimálně.
Jinak kolik je pro který socket procesorů se dozvíte i tady: http://mysite.verizon.net/pchardwarelinks/main.htm

Nemáte pravdu. Socket 940 byl určen pro procesory AMD Opteron a AMD Athlon FX s nasazením v serverech a pracovních stanicích (to ale nejde považovat za PC ani náhodou). Také to bralo jen ECC Reg. paměti. To že možná existovala desktopovější verze desek na tom nic nemění. Osobně jsem nikdy ani Socket 940 procesor neviděl, takže jich asi tolik nebude. Derivátem těchto pak byly verze pro 939, ale AMD na tom moc nevydělalo (ač mezi lidmi byly oblíbené), proto se už Opterony pro AM2 téměř nevyskytovaly. Existují, ano, ale jen pro jednopaticové stroje. Je jich poměrně málo, Socket AM2+ už úplně zoufalá hrstka (tři), stejně jako AM3. Kolik myslíte že se jich dostane na Auktivu? S tímhle se takřka neobchoduje, servery z firem končí rovnou v likvidaci. A dojde-li náhodou k upgrade CPU v serveru, tak to se taktéž vyhazuje, to je neprodejné.

Socket AM2 má tento název hlavně proto, že jméno Socket 940 už jaksi bylo zabráno, jinak se vsaďte, že by se to jmenovalo takhle, to jsem tím chtěl říct.
__________________________-
CrayXMP: a proč to pořád dělit podle desktopů, laptopů atd.? Spousta komponent se používá mezi všemi dohromady. Rozhodně nejsem pro toto dělení. Pěkně to nechat podle druhu komponenty (disky, paměti atd.) a jen vytvořit kategorie (tak např. SO-DIMM v pamětech). Výsledkem vašeho dělení je jen to, co byl ona Aukru - věci jsou roztroušené po několika úplně jiných kategoriích druhého řádu, a kdo to v tom má hledat?
AVL68 píše:Takže má konečná reakce k diskům je: Můj původní návrh byl skromný a jednodušší. Členitější návrh od vpdiablo jsem vypíchl proto, že se k němu Autiva vyjádřila: Poslední návrh vypadá zajímavě. Můj názor na něj je taky kladný, jen se mě nepozdává kategorie Multimediální a do začátku bych vynechal podkategorie "velikosti". Ty by přišli na řadu později, až se to tu rozjede. Jak doufám :D .

Z toho bych vyhodil i další dělení na SSD, toho bude úplně pakatel a stejně to nakonec někdo strčí do disků, že ano. No, v podstatě je z toho to moje dělení :D
Behemot

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 15:55

Behemot píše:CrayXMP: a proč to pořád dělit podle desktopů, laptopů atd.? Spousta komponent se používá mezi všemi dohromady. Rozhodně nejsem pro toto dělení. Pěkně to nechat podle druhu komponenty (disky, paměti atd.) a jen vytvořit kategorie (tak např. SO-DIMM v pamětech). Výsledkem vašeho dělení je jen to, co byl ona Aukru - věci jsou roztroušené po několika úplně jiných kategoriích druhého řádu, a kdo to v tom má hledat?

Protože těch vašich společných komponentů mezi těmi třemi typy IT techniky je naprosté minimum... jmenujte nějaký smysluplný, který je vždy stejný pro všechny tři. Já kromě napájecího kabelu navidím žádný. V zásadě jsou logicky možné jen dva směry řazení:

a) na bázi komponentů (a pak třídit dle příslušenosti k serveru, notebooku, desktopu)
b) obráceně: jako první dát druh počítače - a pak jeho díly. A nezlobte se, ale to jediné mi přijde, že má smysl, je elegantní a naprosto přehledné.

paměti ? - jasně odlišné u notebooku a stolního počítače. Mezi stolním počítačem a "značkovým" serverem se také budou často lišit typem ECC či ECC reg. To, že se dá použít DDR2 i do nějakých tzv. "serverů, je minimum případů.

harddisky? - 2.5" disk sice technicky narvete i do desktopu.. ale zase.. kolik bude takových případů. Serverové SAS disky také můžete dát do špičkových desktop či grafických stanic, ale stejný případ

napájecí zdroje? - no tak jsou naprosto odlišné, to není snad dále potřeba rozebírat
motherboardy? - bez komentáře
optické mechaniky? - zase můžete mít společnou max. pro dvě skupiny: slimovou pro notebook + rack server, nebo 3.5" pro desktop + tower server
procesory - mobilní vs. desktopové vs. např. Xeon pro servery
CrayXMP

Příspěvekod CrayXMP » 10 črc 2011 16:00

A zapomněl jsem dodat: Při počtu jednotlivých aukcí např. s RAM pamětí, je naprosto zbytečné dělit navrhovou kategorii (notebooky - paměti) na cokoliv dalšího: no tak tam na jedné stránce bude vedle sebe So-DIMM DDR1, DDR2 i třeba SDRAM.. celkem asi 7 položek (odhad). Kdo bude chtít najít pamět pro laptop, nebude muset zbytečně prolézat tři, čtyři kategorie a hned uvidí celou nabídku.
CrayXMP

PředchozíDalší

Zpět na Nové kategorie