Auktiva.cz Můj účet Prodat Uživatelé Nápověda

Otevírání stránek v novém okně

Vaše návrhy a nápady

Re: Otevírání stránek v novém okně

Příspěvekod Vratislav16 » 05 dub 2012 08:36

Jsme v česku a tak nám blbečkům česky vysvětlete co chcete :!: My starší generace jsme nedělali angličtinu : target=blank ...
Mějte se fajn
Vratislav16

Příspěvekod Vratislav16 » 05 dub 2012 09:05

target="_blank"
Při volání nového okna se používá zápis

<a href=".." target="_blank">text odkazu</a>

_blank je vyvolená hodnota, která znamená vždy nové okno. Při aktivaci takového odkazu se uživateli otevře nové okno, které:

•nemá historii (nelze dát zpět)
•má velikost naposledy otevřeného nového okna
•má nástroje, lišty, menu a stavový řádek.
Je to prostě normální okno prohlížeče. Nenormální okno se dá udělat jenom javascriptem
OKOPIROVÁNO z webu :drink:
+ odpověď adminů===========

od auktiva » sob bře 31, 2012 19:15

Ono je to schválně, aby lidem zůstalo okno s vyfiltrovanými položkami. V novém systému se to pokusíme udělat lépe
Vratislav16

Příspěvekod Vratislav16 » 05 dub 2012 09:11

Ať si každý nejdřve klepne na tento odkaz = je tam mnoho užitečného k tématu :
http://www.jakpsatweb.cz/nove-okno.html

SHRNUTÍ = na konci píšou závěr ........
Pro a proti novým oknům

Proti
Uživatele to zmate.

Umějí to stejně sami.

Pro
Občas je nějaká informace pouze doplňková.

V galeriích, kde se obrázky načítají dlouho, má nové okno smysl. Stejně tak v nějakých složitějších aplikacích, kde je potřeba neopustit stránku (třeba protože je formulář zpola vyplněný).

Závěr
Takže nové okno používat pouze výjimečně. Kdo z této stránky nic nepoužije, vyhrál.
Vratislav16

Příspěvekod drobek47 » 05 dub 2012 09:18

Bože, ten je chytrej jak Rudý právo Obrázek
drobek47

Příspěvekod vpdiablo » 05 dub 2012 17:37

Vratislav16 píše:_blank je vyvolená hodnota, která znamená vždy nové okno. Při aktivaci takového odkazu se uživateli otevře nové okno, které:

Jen malou poznámku neotvírá se jen nové okno, máme záložky, takže se otevře i jako další záložka, vše totiž záleží na tom jak si nastavíte prohlížeč
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
vpdiablo

Příspěvekod vpdiablo » 05 dub 2012 18:02

Behemot píše:
vpdiablo píše:

Pak by vám mělo být jasné, že systémově správně je, udělat to podle standardů a ať se uživatel naučí. Ne to blbečkovsky mrkvosofťácky dělat pro neschopné/lenivé, to povede akorát k další degeneraci. Z hlediska standardizace je prostě automatické cpaní target=blank do všeho zoufale špatné.

Co je systémově správné, nebo - co je vyšším standardem?, myš s kolečkem která tu je odhadem 6-7 let, nebo standardní způsob otvírání odkazu, který tu je 3x déle,
na co jsou uživatelé zvyklejší ?
lépe naučení ?
co umějí lépe(intuitivněji) používat ?

Nikdy se webmaster nemůže zavděčit všem, ale měl by udělat stránky takovým způsobem aby je dokázal použít jak 80 letý stařec - tak dítě školou povinné. To jest i jak pro lenivé tak pro blbečky.

PS: ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by se sám naučil otvírat stránky prostředním kolečkem myši, protože mu to nejde jednoduchým kliknutím levým tlačítkem myši na odkaz, naopak jsem viděl několik nasratých lidí co nadávali nad stránkou, která se kliknutím na odkaz přepsala a oni aby se pak mohli dostat zpátky tím, že museli klikat na tlačítko zpět v prohlížeči, a ještě lepší to pak je pokud takto vyklikáte několik odkazů po sobě a potřebuje te se vrátit na ten nevíte kterej někde uprostřed.
Ale to jsou jen postřehy a zkušenosti které vidím dnes a denně u kolegů v práci, u lidí v internetové kavárně, doma, u příbuzných a známých ... vždy musí někdo přijít a říct proč to děláš takhle ? Jde to i takhle a takhle, a ještě musí být splněna podmínka, že navržený nový způsob je jednodužší a intuitivnější než ten předešlý, což bohužel u klikacího odkazu není ... to intuitivnější a jednodužší taky ne protože se uživatel musí naučit klikat kolečkem, proč by to dělal, proč by zvedal prst z leveho tlačitka a pokladal ho na kolečko když nad leve tlačítko prst přesouvat nemusí,tam ho už má, takže je to rychlejší a jednodužší - i takto mi bylo odůvodněno proč pořád používá leve tlačítko místo kolečka, takže je to složité.

No a nakonec si neopustím ještě malou poznámku, v momentě kdy Vám vyhoví a zruší automatické target blank, objeví se tu zase někdo jiný kdo jej bude chtít a ptát se proč to tam není, a bude jeho nepřítomnost považovat za překážku pro něj, která ho bude odrazovat od vystavování aukcí.
Nepíši to proto abych Vás odradil, nebo přesvědčil , mně osobně je to jedno, ano mám to raději tak jak je to nastaveno ted, ale dokáži se přispůsobit a najdu si způsob jak to udělat aby to vyhovovalo mě
i když to bude bez target blank, prostě se přispůsobím, pro mne nicotnému omezení vůči celkové funkčnosti nebo použitelnosti stránek. Píšu to proto, že ti co si říkají uživatelé, alias "Lama" a ti co říkají že umějí s počítačem = "BFU"(běžný franta uživatel-typicky zapnu kliknu tak jak mě to naučili a vypnu) jsou masově rozšířeni a je jich bohužel 90x více než nás co opravdu uživatelsky ten počítač zvládáme, takže je potřeba aby to bylo tak jak to umí těch 90% a ne těch 10%.
vpdiablo

Příspěvekod Behemot » 05 dub 2012 22:47

Běžný uživatel když už, tak neumí vůbec používat záložky. Ať se to naučí a bude mít třikrát lepší výsledky práce.

Pro toho, kdo je používá, je nadužívání parametru _blank jen a pouze překážkou.
Behemot

Příspěvekod vpdiablo » 06 dub 2012 22:16

Behemot píše:Běžný uživatel když už, tak neumí vůbec používat záložky. Ať se to naučí a bude mít třikrát lepší výsledky práce.

Pro toho, kdo je používá, je nadužívání parametru _blank jen a pouze překážkou.

Běžný uživatel neumí a nepoužívá věcí které by mohl a dokud ho to osobně nepůjdete naučit nebo to někde neokouká, sám se to nenaučí, add nemá zájem a podruhé ani čas a dotřetice se mu ani nechce něco se učit, takže přispůsobit se musí stránka ne uživatel, ale to ví každý kdo jen trochu přičichnul k tvorbě stránek, dobrý webmaster podřídí veškerou funkčnost, jednoduchost a funkcionalitu tak aby to bylo univerzální a vyhovující pro co nejvyšší procento uživatelů, do nějž my způsobilejší nezapadáme, ale zase si to umíme přispůsobit jinak.
Moje přispůsobení je jednoduché....
Mam a používám záložky a v nové záložce otvírám odkaz uvedený na stránce kliknutím levým tlačítkem myši, záložky používám už od dob kdy se objevili v Avant browseru ,Maxthonu a jiných nadstavbách pro IE4 později i pro vyšší, dokážu jich mít otevřených 50 a více současně, a jediné co mě vždy spolehlivě naštve je, že když kliknu na stránce na odkaz, tak se mi přepíše otevřená stránka nově otvíranou, proč? protože to zdržuje, protože ji nemám dočtenou,protože na tom foru kde jsem sem chtel zůstat a jen se podívat na ten odkaz a vždy to znamená přes Backspace(nebo přes šipku v prohlížeči) se vrátit zpět a otevřít stránku do nové záložky nějakým alternativním způsobem(prostrední kolečko myši pokud neplní jinou funkci,nebo pravé tlačítko popřípadě klávesová zkratka) tak, aby mi původní stránka zůstala otevřena.
Ale to sem já, někdo jiný to dělá zase jinak, prostě tak jak to jemu vyhovuje, ale nikdy nenastane situace, že zvolené řešení bude vyhovovat všem, to je asi tak stejně reálné jako vysvětlovat věřícím že bůh neexistuje, nebo naopak těm nevěřícim, že existuje.
PS: jinak běžné použití prostředního kolečka coby tlačítka je i rolování kdy kliknete ve volnem prostoru stránky a můžete stránkou pohybovat nahoru a dolů případně do stran pohybem myši bez pohybu rolovacího kolečka myši. Dříve to bylo možné jen doinstalováním ovladačů pro myš, které toto umožnovali nastavit a nejen pro prohlížeč stránek, postupně se to stalo nativním způsobem fungování myši v prohlížeči a dokumentech,bez nutnosti to nastavovat, rychlost rolování závisí na aktuální pozici v právě otevřeném okně či záložce. Kdo z vás to používá ?
vpdiablo

Příspěvekod Behemot » 15 dub 2012 01:01

Přešel jsem na klávesnici, posun je tam přesnější než tímhle. Každopádně, ve všech majoritních prohlížečích funguje otvírání v novém okně přes kolečko a je to tam jako výchozí…takže to JE standard.
Behemot

Předchozí

Zpět na Náměty na nové služby a zlepšováky