Aukce

Václav Horyna: Lžíce medu - špetka pepře

  • Číslo Aukce:
    1705437
  • Sledovat aukciSledovat
  • Poslat přátelůmDoporučit
  • Sdílet na facebookuSdílet
Více obrázků
Nejvyšší příhoz
Přihodit
 Kč
Nabídněte minimálně 120 
Počet příhozů 0
Nejvýše přihazující
Konec aukce
6 dní 16h 1714771200
03. 05. 2024. 23:20
Umístění
Kutná Hora
284 01
Možnost osobního předání
Stav předmětu Použité
Poštovní adresa byla ověřena
Počet hodnocení: 9
Kladné hodnocení:
Registrován: 2011-07-30, Kutná Hora
Platba & Náklady na dopravu
Způsoby platby
Hotově při předání
Poštovné & Dodání
Osobní předání
Dobírka
120 
Mezinárodní
Popis aukce

Václav Horyna: Lžíce medu - špetka pepře

Zobrazeno: 2

Rozmarné pověsti z Čech a Moravy

Název: Lžíce medu - špetka pepře

Edice:

Autor: Václav Horyna

Překlad:

Ilustrace: Miroslav Váša

Popis: Něco vám na autora prozradím. Václav Horyna je rybář. Vášnivý rybář. Jak ten umí rozhodit sítě. Ale pozor, ryby chytá nikoli čeřenem. Hezky pěkně na udičku. Do sítí loví, jenže ne u rybníka. Zeširoka rozkročen stojí pevně ve svém rodném kraji, v okolí Chlumce nad Cidlinou, a co chvíli se rozpřahuje. Jednou na tu stranu, podruhé na stranu opačnou, aby obsáhl veškerý prostor východních Čech. Kdejakou dědinu a tam kdejakou - pověst. Asi neříkám nic nového, tak se vám zdá. Vždyť takhle spisovatele už znáte ze slušné řádky jeho knížek. A ta nejnovější, kterou držíte v ruce, jednoduše navazuje na předešlé. Ano, navazuje, to je pravda, a přece to pravda není. Václav Horyna rozhodil tentokrát, aniž opustil svůj kraj, sítě ještě mnohem dál. Po celých Čechách a po celé Moravě. Tam všude měl ochotné spolupracovníky, ti mu posílali stručné záznamy lidových rozprávek a on je ve své dílně pro vás přetavoval v nový, působivý tvar. Jindy sáhl po kronikářských zápisech nebo po starších tištěných pramenech a dodával jim rovněž novou, čtenářsky vděčnou podobu.

I dnes vám tedy autor předkládá pověsti. Nicméně z rozhozených sítí nyní pečlivě vybíral. Z jeho pera vyšly vyprávěnky veskrze tak laděné, jak jsme je předtím skoro ani neznali. Není v nich nic ponurého, hrůzostrašného, byť v nich vystupují někdejší mocipáni nebo třeba také čerti a hastrmani. Každou historku ozařuje až prozařuje úsměv, každá srší vtipem a důvtipem, protepluje a prosycuje ji pohoda anebo alespoň v takové tónině se příběh uzavírá. Tyto nové Horynovy pověsti jako by už splývaly s pohádkami, anekdotami, humorkami či žertovnými vyprávěními ze života. Přesto zůstávají nadále pověstmi, neboť jejich děj se neodehrává kdekoli, ale vždycky na určitém místě, zpravidla i v určité době. Přibližují atmosféru minulých věků a zpřístupňují nám cenný kulturní odkaz.

Počet stran: 276

Formát: 163 x 237 mm

Vazba: Pevná, plátěná, s přebalem

Příloha: Doslov Jaromíra Jecha

Vyšlo: 1989

Nakladatelství: Kruh

Sleva:

Ukázka:

Stav: Razítka a vpisky knihovny, jinak perfektní

Poznámka: 1. vydání

Osobní předání možné po předcházející telefonické domluvě (722 711 226) v Kutné Hoře nebo v Praze, jinak posíláme na dobírku, poštovné a balné 120 Kč.

Při objednávce více položek platíte jen jedno poštovné (podle rozměrů a váhy zásilky), které Vám sdělíme e-mailem.

Publikaci Vám můžeme také dopravit na Vaši adresu. V případě zájmu si o podmínky a cenu za dopravu napište na obchod@art-tour.cz

 
Aukce uživatele
Šmoulí hry a kouzla 2
125 
11d 14h
Příhozy
Uživatel Velikost příhozu Datum
Stránka vygenerována za: 0.434s    Server time index: 1714193233