Aukce

GRANDHOTEL PUPP KARLOVY VARY, I. VYDÁNÍ 1892

  • Číslo Aukce:
    1917151
  • Sledovat aukciSledovat
  • Poslat přátelůmDoporučit
  • Sdílet na facebookuSdílet
Více obrázků
Nejvyšší příhoz
Přihodit
 Kč
Nabídněte minimálně 4500 
Počet příhozů 0
Nejvýše přihazující
Konec aukce
Skončeno 1586606288
11. 04. 2020. 13:58
Umístění
Praha 2
128 00
Možnost osobního předání
Stav předmětu Použité
Poštovní adresa byla ověřena
Počet hodnocení: 6
Kladné hodnocení:
Registrován: 2011-06-24, Praha 2
Platba & Náklady na dopravu
Způsoby platby
Hotově při předání
Bankovním převodem
Poštovné & Dodání
Osobní předání
Doporučená zásilka
65 
Mezinárodní
Poštovné sdělím na požádání
Popis aukce

GRANDHOTEL PUPP KARLOVY VARY, I. VYDÁNÍ 1892

Zobrazeno: 243

Vzácná akcie slavného Grandhotelu Pupp Hotel-Actien-Gesellschaft „Grand Hotel Pupp“ in Karlsbad, (Hotelová akciová společnost „Grand Hotel Pupp“ v Karlových Varech) na 500 Zlatých (v roce 1932 zvýšena nominální hodnota každé akcie na 8 000 Kč, viz červené razítko). Vydáno v Karlových Varech, dne 14.2.1892. I. emise - vydání ! Evidenční razítko ČSR (fialová barva).
Akcii upsal (první majitel) Julius Pupp. Na vnitřní straně je převodová tabulka, kde je akcie převedena v roce 1903 na Adéle von Mattoni.
Vytisknuto ve známé německé tiskárně bankovek a cenných papírů Giesecke & Devrient na bankovkovém papíru s vodoznakem a suchou pečetí.
Rozměr: cca 323 x 240 mm - dvojlist, k akcii je přiložen část kupónového archu. Stav: Krásný, zachovalý exemplář, bez perforace, natržení a ostrého přeložení.

Jedná se o originální akcii, starou přes cca 127 let, kterou mám na prodej pouze v jediném exempláři, víc kusů nemám. Vhodné k zarámování nebo jako netradiční dárek. Možné osobní předání v Praze.

Historie:
První z budov Grandhotelu Pupp, zvaná „Saský sál“, byla postavena na objednávku tehdejšího starosty města Deimla již v roce 1701. Sálem byly položeny základy k řadě pozdějších hotelových staveb.

V době stoupající slávy Saského sálu vládl na karlovarské radnici další starosta Andreas Becher. Také vlastnil pozemky v nivě za ohybem říčky a rozhodl se vystavět svůj „Lusthaus“ v pravém úhlu k Saskému sálu, zhruba v místech dnešního Zrcadlového sálu a restaurace Grandrestaurant Pupp. Hned od začátku se mu začíná říkat Český sál.

V roce 1760 přichází do Karlových Varů Jan Jiří Pop, rodák z Veltrus, který do té doby působil jako cukrář hraběte Rudolfa Chotka, a nastupuje na místo u zdejšího cukráře Mitterbacha. Roku 1775 se ožení s Mitterbachovou dcerou Františkou, která kupuje od vdovy po starostovi Becherovi třetinu Českého sálu. Následujícího roku kupuje Františka druhou třetinu a  poslední dokupuje roku 1776 její manžel, který se mezitím začal podepisovat jako Johann Georg Pupp. V témže roce rozbíhá svůj podnik.

Během 19. století se firma úspěšně rozvíjela a v roce 1890 rodina Puppů, reprezentovaná bratry Antonem, Juliem a Heinrichem, získala do vlastnictví i původní Saský sál. Téhož roku je založena rodinná akciová společnost. Šest let poté předává firma vídeňským architektům Fellnerovi a Helmerovi takzvaný „Etablissement Pupp“, aby byl tento soubor jednotlivých budov v roce 1907 s konečnou platností scelen v novobarokně pojatý „Grandhotel Pupp“.

V letech 1922-1923 vrcholí přestavba a také modernizace celého hotelu. Každý pokoj má vlastní koupelnu s teplou a studenou vodou, a za největší úspěch byl pokládán fakt, že před začátkem II. světové války se Puppům konečně podařilo koupit poslední ze žádaných budov „Dům Boží oko“, dnes Café Pupp.

V roce 1951 je jméno hotelu změněno na Grandhotel Moskva a ke svému původnímu jménu a tradici se navrací teprve po roce 1989.
https://www.pupp.cz/sekce/15-historie.html

 
Aukce uživatele
Příhozy
Uživatel Velikost příhozu Datum
Stránka vygenerována za: 0.249s    Server time index: 1711622697